31 octombrie 2013
BRANDUL SAPTAMÂNII: Centrul de Studii despre Bere

Ciucaș – 120 de ani de bere

În Brașov se găsește un loc în care poți simții cum bate inima naturii, iar o bere, gustoasă și mândră, dictează pulsul. Haideți într-o excursie în Poiana Ciucaș, dar și în timp, pentru a afla de ce Ciucaș este berea favorită a naturii.

Istoria

Friederich Czell și Fiii au inițiat, în 1855, legenda berii Brașovului. Inițial au început exportând lână, continuând apoi cu fabricarea de spirt. În 1892, concernul Czell și Fiii achiziționează fabrica de sport din Dârste și construiește aici o fabrică de bere cu o capacitate de 14000 de hectolitri și 40 de angajați.

Până în 1922 producția ajunsese la 40000 de hectolitri și numărul angajaților crescuse la 130, iar în timpul celui de-al doilea război mondial producția crescuse până la aproape 109000 de hectolitri datorită efortului celor 180 de angajați.

În 1948 fabrica se naționalizează și devine “Aurora”, moment în care este extinsă și modernizată pentru o capacitate de producție încomparabil mai mare. În 1992 S.C. Aurora S.A. devine firmă cu capital integral românesc, și în urma dezvoltării continue producția crește până la 600000 de hl pe an.

SABMiller începe negocierile cu Aurora Brașov în 2003, urmând ca în 2004 fabrica din Brașov să intre în portofoliul SABMiller.

Există multe legende și secrete despre cum se face berea Ciucaș. Totuși, din surse oficiale cunoaștem câteva detalii care să trădeze sursa gustului inconfundabil al berii Ciucaș. Eu spun că gustul vine mai mult din dăruirea și dedicarea oamenilor care fac berea, și mai puțin din ingredientele puse laolaltă conform unei rețete. Nu matematica dă gustul berii Ciucaș, ci sufletul pus la producerea ei și mândria localnicilor pentru tradiția gustului.

Rețeta

Apa cristalină de munte se unește cu malțul din orz și cu porumbul, după ce acestea au fost măcinate în prealabil, și fermentează într-un must dulce și plin de zaharuri. Se adaugă hamei și se fierbe. După răcire se adaugă drojdia și se lasă până ia naștere berea favorită a naturii. Se filtrează pentru a se obține aspectul auriu, ca de răsărit pe munte, și apoi se îmbuteliază.

Berea favorită a naturii

Pentru că din natură se trage, berea Ciucaș susține ghidul National Geographic în care se prezintă Brașovul ca tărâm favorit al naturii, cât și zonele de faună și relief învecinate. Sunt chiar fericit să văd cât este de importantă prezervarea naturii pentru berea Ciucaș, căci natură mai superbă ca în jurul Brașovului n-ai să găsești pe la noi, și poate nici în alte părți.

În ghid veți putea citi despre arcada de la Cerdacul Stanciului, brândușele de la poalele munților Piatra Craiului, peștera din Valea Cetății, cerbul carpatin, poienile cu narcise sau cetatea Homorod, dar nu numai.

Chiar în weekend am luat la pas Bucegii și-mi aminteam paginile ghidului în timp ce absorbeam frumusețea peisajului ce mă înconjura, iar surpriză frumoasă am avut când am găsit logo-ul berii Ciucaș înscris pe toate indicatoarele turistice de pe traseele montane. Să nu mai zic cât de frumos era acest microunivers verde și cât bine mi-a făcut – am înțeles instant de ce Ciucaș se implică activ în menținerea și promovarea naturii ca lăcaș de odihnă și relaxare pentru turiștii sătui de arealul artificial din orașe.
[nggallery id=69]

Vă povestesc toate astea pentru că m-a mișcat mult acest pachet aniversar primit de Blog de Bere din partea berii Ciucaș. M-a mișcat pentru că împlinesc 120 de ani de excelență și tradiție în lumea berii românești, pentru că aduc un aport real în prezervarea arealelor verzi și puțin atinse de om, pentru că ne-au plimbat prin Brașovul nostru cu nici o lună în urmă, dar și pentru că, imediat după ce l-am primit, am urcat munții și m-a lovit o dragoste nemăsurată pentru natură, dragoste pe care o uiți ușor între blocurile de beton, dar care se trezește instant la viață când ești înconjurat de culori vii de toamnă, piscuri falnice și creste maiestuoase, dragoste pe care Ciucaș dorește să o împartășească cu toată lumea.

Despre Sorin Neagu

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Înapoi la începutul paginii