24 decembrie 2013
BRANDUL SAPTAMÂNII: Centrul de Studii despre Bere

De ce iubim Belgia

Un excepțional guest post semnat de Tudor Galos, pe care vi-l recomandăm cu mare… sete :)

Am să îmi încep pledoaria pentru Belgia spunând de ce nu ar trebui să iubim Belgia. În primul rând pentru belgieni; în primul rând nu există belgieni, ci doar flamanzi și valoni. Care se urăsc aproape de moarte, și care de câteva zeci de ani amenință că divorțează unii de alții. Flamanzii vorbesc olandeza iar valonii franceza; primii sunt extremiști dar muncitori, valonii sunt mai calzi dar mai leneși. Totul în Belgia este bilingv, începând de la Brussels (care de când au prins flamanzii putere nu prea mai este Bruxelles) continuând cu modalitățile de adresare, limba, site-urile etc; dacă vrei să înfurii rău un flamand i te adresezi în franceză, works every time. În al doilea rând toată Belgia este luminată noaptea ca ziua: autostrăzi, șosele, străzi, aproape totul este luminat. Nu ai unde să bei o ladă de bere și să te întinzi nestingherit pe jos că ești cu becul în ochi. Să nu mai spun de clipe intime romantice cu diverse domnișoare – dacă te apucă dorința de așa ceva trebuie să cotizezi la hotel, și nu e ieftin; mașina în acest caz NU este o soluție. În al treilea rând citiți și voi știrile despre belgieni și înțelegeți de ce.

Însă iubim Belgia pentru cel puțin două lucruri: ciocolată și bere. Lăsăm ciocolata doamnelor și tratăm subiectul care cu adevărat ne interesează: berea. Sunt aproape 200 berării oficiale în Belgia, care produc bere normală, bere albă, bere neagră (Bok), Gueuze (dublu fermentată), Kriek (dublu fermentată cu cireșe), roșie (celebra Rodenbach), brună și multe multe altele. Ceva foarte important: fiecare bere belgiană are paharul ei. Adică nu poți savura un Orval (berea mea preferată) într-un pahar Collins că ratezi multe din gusturile și aromele berii. Paharul de Orval de exemplu are o deschidere largă pentru ca în momentul în care bei berea să simți din primele clipe toate aromele pe receptorii laterali de pe limbă.

Însă cele mai cunoscute beri belgiene sunt cele trappist. Berea trappist a apărut de fapt într-o mănăstire din La Trappe din Franța. Ea s-a răspândit și la alte mănăstiri, însă doar șapte dintre acestea sunt recunoscute mondial și au dreptul să folosească eticheta de producător autorizat: Orval, Chimay, Westvleteren, Rochefort, Westmalle, Achel și Koningshoeven. Ultima este din Olanda, restul din Belgia. Cele mai cunoscute tipuri de bere trappist sunt Blond (sau normală), Dubbel (concentrație 6%-8% alcool), Tripel (8%-10% alcool). Practic, când bei bere trappist este ca și când ai bea apă sfințită, devii mai bun (credeți-mă pe cuvânt, dacă eu spun că devii mai bun vei deveni mai bun). Un alt lucru pentru care iubim Belgia este modul în care se bea berea. Dacă la nemți berea o razi la halbă (de 1L) în special (țapul este pentru femei, să ne înțelegem), la belgieni ar fi un sacrilegiu să bei trappist la halbă (eu acasă când deschid câte un Chimay și îl pun în paharul Collins, înainte fac o rugăciune la Doamne-Doamne să nu mă trăznească). Berea trappist o găsești la sticlă de 33cl cel mai des, pentru a se potrivi în paharul ei special, ca apoi să o savurezi nu să o bei în cadrul unui concurs de băut bere.

Mai iubim băutul berii belgiene pentru că în momentul când ne simțim în putere și ne turnăm un tripel de la Westmalle, dacă suntem cu o iubită delicată (nu cu Mărie de la sculărie care bea Noroc direct din PET) ea nu va suferi dramatic fiindcă o putem impresiona cu o duioasă bere cu cireșe Kriek și am făcut-o fericită. Mai iubim enorm berăriile belgiene unde găsești aproape toate cele 200 beri, deseori într-o biblie pentru a sublinia caracterul ecumenic al acestui sport. De exemplu, când mă întorceam cu niște prieteni din Olanda spre Paris, ne-am oprit în centrul Gent-ului la o berărie unde am dat-o pe Westmalle pe muzică de Andre Hazes (care totuși este un cântăreț olandez); aș mai fi stat câteva ore de nu aveam o întâlnire importantă în Paris și un avion de prins apoi spre București.

Nu știu voi cum vă simțiți, dar eu deja mor de dorul unui Orval, drept urmare mă opresc aici.

Despre Cristian China-Birta

7 comentarii

 1. M-a cuprins divinitatea, citind textul asta.
  De sete, nici nu mai zic :)

 2. Vaiiiii ce poftă mi-a făcut. :))
  Când am ajuns aici “pentru ca în momentul în care bei berea să simți din primele clipe toate aromele” m-a izbit o poftă nebună de bere, deşi eu nu mă prea omor cu băutul ei.
  Drept urmare, am fost la magazin şi m-am împrietenit cu o sticlă de bere. :))

 3. Stie cineva cum putem lua Orval si in ro ?

  Superb articol :)

 4. Mi-e seteeeeeeeeeeeeee! :)
  Mi-am amintit citind acest articol de ‘bibliile’ din berariile belgiene, pur si simplu nu stiai ce sa alegi. Funny fact: un tip cu care eram in berarie m-a intrebat daca ‘astia au Becks Lemon?’ :D

 5. Ce amintiri … Cea mai buna bere in Bruxelles … e doar un vis … Delirium Tremens … si un pahar de Sint Bernardus Tripel …. off offf

 6. Cam nasol, asa e. dar pt unul ca mine care locuieste aici ce sa mai zic? :)

 7. Stiu un magazin in Anvers cu cateva sute de sortimente de bere… Este de unde alege. Va recomand Leffe

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>