17 noiembrie 2013
BRANDUL SAPTAMÂNII: Centrul de Studii despre Bere

De ce este importantă berea pentru români?

beer-toast1Eram mic…avea vreo cinci sau şase ani şi locuiam într-o cumună din Oltenia cu bunica mea. Bunica mea, da, cea mai tare bunică din lume. Cu ea am băut primele beri din viaţa mea. Azuga la sticlă verde. Nu ştiu dacă aţi băut vreodată aşa ceva. Era mai mult apă decât bere şi de cele mai multe ori o beam caldă (pe vremea aceea nu puteai lua lada frigorifică de mâner), dar nu conta, mă simţeam în rândul lumii. Ţin minte că pe vremea aceea berea “premium”, la magazinul din sat, era “Golden Brau”; o beam duminica după-amiaza cu toată familia la grătar.
Au trecut anii şi am părăsit visul copilăriei la ţară. Am ajuns într-un oraş provincial tot din Oltenia, mi-am făcut prieteni, prietene una, două…trei. Cu a treia a fost o problemă, o mare problemă. Îmi amintesc că m-a sunat săraca fată de douăzeci de ori într-o zi, iar eu eram la bere, pe bloc. Da, pe bloc cu băieţii, admiram apusul şi beam bere. Am înghesuit multe beri în stomac în ziua aceea, atât de multe încât la un moment dat au simţit nevoia să se aerisească…N-a durat mult şi s-a terminat; nu berea, berea a rămas lângă mine chiar şi după ce ea a plecat. N-am mai văzut-o de atunci, dar şi acum când beau Timişioreana la PET, mă gândesc la ea. (ştiu, un romantic incurabil)

S-au dus zilele, s-au scurs berile şi am ajuns în capitală. Nu ştiu cum sunteţi voi, dar mie nu-mi vine să mă duc într-un club de fiţe să beau bere. Eu îmi adun cei trei-patru prieteni şi mergem într-o bodegă, într-un loc care seamănă cât mai mult a cârciumă. În urmă cu câteva zile, (o săptămână maxim) am fost cu un prieten la OktoberFest (cel de pe Lipscani) şi am oripilat-o pe chelneriţă consumând aproape trei metri de bere. De…nu ne mai văzuserăm de mult timp.

Şi acum..probabil vă întrebaţi de ce v-am spus toate astea? Ca să înţelegeţi de ce pentru românul din mine este importantă berea. Îmi aminteşte de momentele notabile din viaţa mea. Bună, rea, caldă, prea multă – a fost acolo şi m-a făcut să simt. Sincer, nu cred că românii ştiu prea multe despre gustul berii, despre marii producători de bere sau despre tradiţia berii. Pentru noi este important că avem o băutură ieftină care ne face să ne simţim mai bine indiferent de vreme.


Nota bene: Puteam să fac un research pe subiect sau un sondaj printre prieteni şi cunoştinţe, dar m-am gândit că la o bere îţi spui sufletul, prin urmare, asta am şi făcut.

 

Despre Mihai Ivașcu

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>