02 noiembrie 2013
BRANDUL SAPTAMÂNII: Centrul de Studii despre Bere

Vizită de lucru la Murphy’s, un pub irlandez în aeroportul din Amsterdam

Una din marile bucurii pe care le am cu blogdebere.ro este că, din când în când, primesc câte un mail de la oameni de mare angajament, care mă întreabă dacă e ok să publice un text aici. Unul dintre aceşti oameni este Tudor Galoş. După ce ne-a spus de ce iubim Belgia şi ne-a dat câteva sfaturi practice pentru Oktoberfest, Tudor vine cu un nou material de excepţie, de data aceasta despre berile dintr-un anumit aeroport, dacă tot s-a întors recent din străinătăţuri :D

Enjoy!

Când zbori în State cel mai plicticos este să zaci în aeroport câteva ore până la conexiune. Da, știu, poți să iei o conexiune cu o diferență de o oră două, dar te riști? Orice întârziere te face să pierzi avionul și locul cu grijă ales din avion. Așa că mult mai bine este să fii precaut cum sunt eu și să iei așa un interval lejer de patru ore (ok, poate sunt prea precaut).

Și acum întrebarea: ce să faci în 4h? Cum arzi gazul? Cum faci ca aceste ore să treacă totuși plăcut? O doamnă ar spune că bineînțeles că devastezi duty-free-ul. Posibil, dar mergi/vii din State, tata și mama cumpărăturilor deci duty-free-ul e așa mai mult muzeu după/înainte de o vizită în State. Un domn ar spune că te duci la un lounge din aeroport. Este plăcut într-adevăr, bei o bere, bei un coniac, bei un whisky și privești avioanele cum vin și pleacă.

Dar vin eu și spun – cum ar fi să mergi în pub la aeroport? Ei bine, în Amsterdam acest lucru este posibil. Este probabil cel mai bun sfat de călătorie pe care vi-l dau, cel mai util secret pe care vreodată îl veți afla. Stați jos, informația aceasta VĂ VA SCHIMBA VIAȚA! (ok, Cancan mode OFF). Vă prezint Murphy’s, un pub irlandez în aeroportul din Amsterdam, aflat în dreptul porților D (unde aterizează și de unde pleacă avioanele de România). Adică NU în zona Schengen.

Ei bine, Murphy’s se deschide la ora 6.30 AM. Undeva la 7.00 AM nu mai poți arunca un ac în el, undeva la 7.30AM vezi primele victime clătinându-se – la Murphy’s se duc lupte grele dimineața. Așa și eu: la 9 dimineața mă luptam de zor cu o Murphy’s Red Stout scursă proaspăt de la țuțurul binecuvântat al dozatorului, luată ca garnitură la omleta irlandeză. Să vă descriu puțin senzația: vii de pe un zbor KLM sau Tarom de dimineață, după ce în avion ai îngurgitat mâncarea de plastic denumită ilegal „breakfast” și eventual după ce ai băut o cafea și mai de plastic denumită în popor pishwasser, și îți vine să îți clătești gura cu ceva tărie numai ca să scapi de gustul groaznic de antigel rămas în gură de la plasticele înghițite. Poți merge la Starbucks să bei o cafea dar acolo o mamă își prezintă veleitățile nou-născutului care poate urla mai tare decât toate difuzoarele din aeroport și cu siguranță mai tare decât muzica pe care o asculți tu în căști. Și privirea disperată întâlnește sigla prietenoasă de Murphy’s, și ale sale binecunoscute uși roșii.

Şi intri în acest templu al fericirii, al împlinirii, al senzațiilor de iubire. Pentru că nu pot descrie altcumva decât pură iubire imaginea a 5 irlandezi dormind cu capul pe masă și cu boarding pass-urile în mână, așteptând ca cineva să le zică momentul în care trebuie să se urce în avion (apropo, la Murphy’s ai și un monitor cu toate plecările, astfel încât dacă îți mai poți focusa privirea vezi de unde trebuie să pleci). Și te așezi pe un bar stool la o masă mică rotundă și comanzi un breakfast adevărat și un Murphy’s Red Stout, care Murphy vine în sub 10 secunde (pe ceas), de zici că fata aia s-a născut cu maneta de la dozator în mână.

WP-20130715-001

Prima bere intră în tine ca apa – te răcorește, te liniștește, te calmează, te binedispune. Și intri în conversație cu ceilalți mușterii – oricum acest lucru de obicei se întâmplă natural. Și afli povești, idei, păreri, discuții politice (de la irlandezi oricum nu înțelegi nimic, dai politicos din cap și zâmbești/râzi în funcție de situație). Și te trezești cu paharul gol, și mai ceri un Murphy’s. Spuma mică, aciditatea scăzută și savoarea berii începe să te trezească din nou – te uiți pe panoul cu zborurile – ok, mai ai timp de o poveste, nu trebuie să o dai peste cap imediat. Zâmbești, povestești, râzi – dacă vrei și fumezi, Murphy’s are un mic spațiu dedicat pentru fumători (celelalte spații pentru fumători sunt încartiruite în niște chestii oribile). Termini, plătești, și pleci binedispus spre zbor, unde cu siguranță dormi bine.

Mai haios a fost la întoarcere: am aterizat cu un coleg la 6AM, și zborul spre România era la 9.20 AM. Murphy’s deschidea abia la 6.30 – deja în fața ușilor roșii erau câțiva irlandezi și englezi nemulțumiți. La 6.45 degustam primul Murphy’s, la 7AM în local nu mai aveai loc. Este doar Murphy’s…

Poate vi s-a făcut poftă de Murphy’s – nu este nu știu ce bere, însă băută la Murphy’s în Amsterdam este licoarea zeilor, atâta vă zic.

Despre Cristian China-Birta

Un comentariu

  1. Locul e adevarata mana cereasca, l-am vizitat saptamana trecuta :)
    (Bogdan Tanasescu – Berarie La 100 de Beri)
    PS: nu am inteles cum vine treaba cu Murphys Red Stout :P

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Înapoi la începutul paginii