Vizită de lucru la Fabrica Staropramen din Praga

De când am dat drumul acestui blogdebere.ro, una din cele mai faine chestii care mi se întâmplă este că primesc mailuri de la oameni de bine, care îmi trimit tot felul de materiale faine. Cum este cel de mai jos, trimis de Kiss Laszlo, căruia îi mulțumesc din suflet și care, recunosc, m-a lovit drept la coracon :D

Saptamana trecuta am fost intr-o scurta excursie in Praga. Pe lista de ‘trebuie vizitat’ pe langa pod, cetate si piata veche a fost si o fabrica de bere. Cred ca ati observat si voi ca au inceput sa apara si la noi berile cehe, dupa ce au aparut berile nefiiltrate. Berea ceha este foarte cunoscuta in lume, sa va dau ca exemplu Bud, da Budveiser are origini cehe. Una din faimoasele beri cehe este fabricata chiar in Praga si se numeste Staropramen. Am gustat deja aceasta licoare si la noi in oras, in Targu Mures, colegul meu Mihai a scris despre asta.

Staropramen nu este berea mea preferata dar din fericire nu am ratat ocazia sa vizitez fabrica. Defapt nu am vizitat fabrica, am vizitat numai asa numitul visitor centre. Acest visitor centre este compus din cateva camere cu o gramada de lcd-uri cateva touch screen-uri, un fel de holograma si evident un bar.
Biletul a costat 199 de coroane si pe langa bilet am primit si cate un capac de bere pentru care am primit la bar o bere. Desi am ajuns cu o ora mai devreme decat era programat turul in limba engleza tanti de la caserie ne-a intrebat daca ne convine peste o jumatate de ora. Evident ca am acceptat si am fost rugati sa asteptam la bar pana ne cheama. La bar avea patru feluri de bere, cea normala care se gaseste si la noi, o bere bruna, una speciala, granat, si o bere noua, nefiltrata, care este produsa numai de doua luni. Am gustat berea simpla, am fost curios daca este la fel ca la noi si cea nefiltrata. Cea simpla are acelasi gust ca si berea care este adusa la noi iar cea nefiltrata nu era chiar asa de dulce cum ma asteptam.
Dupa ce ne-am incalzit putin a inceput turul. Prima data am intrat intr-o camera cu cateva lcd-uri si touch screen-uri unde am ascultat istoria fabricii. Dupa aceea am vazut cum arata un laborator de bere. La etaj am fost intampinati de Brewmaster Josef Paspa. Dupa ce a povestit despre bere si despre companie am trecut in urmatorea camera unde ne-a povestit cum se fabrica berea. Aici am vazut si cateva cazane si materiile prime, orzul si hameiul. Orz am mai vazut dar acum am avut ocazia sa tin in mina si sa miros hameiul de la care berea are acel gust placut amarui.
In camera urmatoare am aflat cum se impacheteaza berea :)

Turul a durat cam 20 de minute. Dupa aceea am gustat si berea speciala, granada, despre care am tot auzit in filmuletele din tur si care mi-a adus aminte de berile pe care le-am baut in state. Atunci am inteles de unde provine gustul acela distinctiv al berilor de peste ocean :)
Daca treceti prin Praga mergeti si voi in vizita la Staropramen, eu m-as duce inca o data pentru bere si sa miros hameiul :)
Va las cu cateva poze sa va fac pofta de bere :)

4 comentarii la “Vizită de lucru la Fabrica Staropramen din Praga

  1. Pingback: Linkuri pentru a ne începe săptămâna bine | Chinezu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>