Blog de Bere

Ce e fain la o vizită într-o fabrică de bere

Zilele trecute am avut ocazia să vizitez fabrica de bere Bergenbier din Ploiești. Care în sine nu e ceva memorabil, cum nici o adunătură de fiare, alămuri, țevi și panouri electrice din niște hale imense (căci da fabrica este cu adevărat mare, printre cele mai mari din țară) nu este, la urma urmei :) Dar ce e frumos când vizitezi un astfel de loc este că ești acasă la bere, cum ar veni, ceea ce pentru un amator de bere presupune un feeling aparte, pe care doar noi ăștia de apreciem licoarea cu pricina îl simțim :D Să vezi tancurile alea mari in care se face amestecul din care, după fermentare, iese minunata bere, să vezi țevile alea prin care circulă berea și să te gândești frateeeeee, câta bere :D , să fii acolo unde se face bere este într-un anumit fel. Chiar dacă mare lucru nu înțelegi din toată fierătania aia acolo, dar nici măcar nu asta e idee să înțelegi ce face țeava aia și panoul ăla și tancul ălalat. Ci să vezi traseul pe care îl urmează ingredientele care aduse împreună și puse la lucru în anumite condiții se transformă în bere.

Ce mi-a mai plăcut la fabrica din Ploiești au fost oamenii. Și cei cu care am fost în vizită, bloggeri din Ploiești și din București, dar și cei care ne-au primit acolo și cu care am povestit tot ce era de povestit. Mă rog, cu excepția informațiilor pe care oricât am încercat să le scoatem de la ei (gen capacitate de productie, bere vândută, de astea mai concrete) nu am reușit :) Doamna director Gabriela Bozdog e genul meu de oameni: când muncim, muncim, dar când glumim, glumim :) )

Am prestat și o degustare de bere, având la dispoziție Beck’s, Bergenbier și Staropramen, pe care oricum le știam pe de rost, dar cum să nu te mai bucuri de atmosfera unei degustări de bere și să intri în program? :D

Am văzut și stația de biogaz inaugurată chiar în ziua vizitei noastre, o investiție de 200.000 de euro, care asigură o reducere de consum a gazelor naturale folosite în procesul de fabricație între 7-10%, în funcție de sezon. Nu ai zice că e nu știu ce inginerie instalația aia, dar când afli că doar suflanta folosită pentru a amesteca biogazul cu gazul clasic a costat 20.000 de euro parcă înțelegi că nu e de joacă acolo :D

Despre autor: Chinezu

Leave a Reply