22 septembrie 2013
BRANDUL SAPTAMÂNII: Centrul de Studii despre Bere

Ciuc sponsorizează Balkanik Festival

Cea de-a treia ediție a festivalului de muzică și cultură balcanică Balkanik Festival va avea loc între 13 și 15 septembrie, în Grădina Uranus, din București.

Iată cele 5 trupe confirmate până acum, care vor concerta în cele trei zile de festival:

FANFARE CIOCÂRLIA, România

Fanfare Ciocârlia este numele unei formații de 12 muzicieni din satul Zece Prăjini, județul Iași. Fanfare Ciocărlia este cunoscută drept cea mai rapidă fanfară din lume. Ei ajung chiar pâna la 200 bpm (beats per minute). Fanfare Ciocârlia semnează coloana sonoră a filmului Borat, nominalizat la Oscar în 2007 și câștigător al Globului de Aur, și a filmului Gegen die Wand, în regia lui Fatih Akin, câștigător al Ursului de Aur și al Oscarului European în anul 2004. Fanfara s-a aflat pe scena de la Oslo în 2012, unde a fost invitată la concertul dedicat laureatului premiului Nobel pentru pace.

KOTTARASHKY & THE RAIN DOGS, Bulgaria

Kottarashky & The Rain Dogs este o trupă de muzică etno-electronică minimalistă din Bulgaria. Kottarashky aka Nikola Gruev, a deschis porțile unor spații muzicale nedescoperite până acum, cu primul lor album, Opa Hey, în 2009. Abordarea lui de a folosi o colecție de sunete din înregistrări autentice pe teren este similară cu cea a artistului Amon Tobin, singura diferență fiind că Gruev și-a găsit și înregistrat sursele în satele bulgărești. Combinându-le, a inițiat o muzică de dans tribală digitală, care a întrecut  cultura mash up a producătorilor globali contemporani, sau colajele artistice ale arhitecților moderni ai sunetului.

TARAF DE HAIDOUKS, România

Taraf de Haidouks este o trupă de lăutari din Clejani care au dobândit succesul pe plan internaţional prin apariţia în anul 2000 în filmul The Man Who Cried (r. Sally Potter), unde au jucat alături de Johnny Depp, Christina Ricci şi Cate Blanchett. Alături de actorul Johnny Depp au mai apărut în anul 2006 în filmul documentar despre cultura Romani - When the Road Bends: Tales of a Gypsy Caravan. În anul 1993 au apărut de asemenea în documentarul Latcho Drom, în regia lui Tony Gatlif, Un Certain Regard la festivalul de film de la Cannes în anul 1993. Taraf de Haidouks sunt considerați reprezentanții muzicii țigănești, remarcabilă datorită vitalității caracteristice.

MITSOURA, Ungaria

Mitsoura este un proiect muzical unic care îmbină muzica romă maghiară cu rădăcinile orientale, rezultând un amestec uimitor pe care ei îl numesc “progressive electro world beat project”. Amprenta caracteristică a trupei este dată în primul rând de vocea inconfundabilă și talentul unic al solistei trupei, Monika (Mitsou) Miczura, considerată ca fiind una dintre cele mai bune cântărețe rome din lume. A colaborat cu regizorul francez Tony Gatlif pentru producțiile cinematografice Gadjo Dilo, Vengo, Je suis né d’une cigogne și Swing, a avut turnee mondiale alături de Gipsy Kings sau Fanfara Ciocârlia.

KAL, Serbia

Kal este o trupă romani de world music din Serbia, care a atras interesul publicului sârb și de pretutindeni cu albumul eponim, lansat în 2006, prezentând un amestec de muzică balcanică, cu influențe de tango, influențe turcești, jamaicane și din Orientul Mijlociu. Kal au avut peste o sută de concerte în toată lumea, în majoritatea țărilor europene și în SUA. Au fost invitați la festivaluri importante, precum EXIT, Sziget, La notte di San Lorenzo și la WOMEX și World Music Expo. În aprilie 2006, albumul Kal a ocupat prima poziție în World Music Charts  Europe și locul 3 în clasamentul anual.

Pe lângă concerte, vor mai avea loc un târg meșteșugăresc, proiecții de film în aer liber, expoziții de pictură și fotografie, de obiecte tradiționale, ateliere tematice, spectacole de dans, de circ, bucătărie tradițională Balcanilor și multe alte noutăți.

Biletele și abonamentele pot fi achiziționate din rețeaua Eventim. Prețul unui abonament pentru cele 3 zile de evenimente este 130 lei, iar până pe 15 august, pot fi achiziționate la jumătate de preț de pe www.balkanikfestival.ro

Un eveniment Asociația Culturală Metropolis, sponsor Apa Nova, Ciuc.

e-vite (Medium)

Despre Cristian China-Birta

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Înapoi la începutul paginii