19 octombrie 2013
BRANDUL SAPTAMÂNII: Centrul de Studii despre Bere

Mândria de a produce bere și plăcerea de a o savura

Acest articol este preluat integral dintr-un comunicat de presă semnat de Asociația “Berarii României” pe care nu m-am îndurat să-l modific mai deloc, și l-am postat as is, că prea bine a fost scris.

Bere, istorie şi milioane de prieteni

E greu de spus dacă există sau nu o băutură cu o reţetă mai veche decât cea a berii, însă cu siguranţă istoria acesteia merge mână-n mână cu istoria lumii. Fiecare pahar de bere ascunde o poveste, defineşte o emoţie, o trăire, o interacţiune umană, reuşind să spargă bariere culturale şi sociale acolo unde alte strategii de comunicare dau greş.

Ingrediente naturale în slujba unui gust desăvârşit

Fabricată din ingrediente naturale (cereale malţificate şi nemalţificate, hamei, drojdie şi apă), reţeta berii a trecut cu naturaleţe de la o epocă la alta, experimentând diverse gusturi, arome şi purtând amprenta fiecărei generaţii de berari. Dintotdeauna, procesul de fabricare a berii se bazează pe un principiu foarte simplu: fermentarea naturală a zaharurilor şi extracţia cerealelor malţificate cu ajutorul apei fierbinţi. Varietatea cerealelor pe care berarii le au la dispoziţie, de la orz, grâu sau porumb, la orez, care domină producţia de bere din Asia, i-au determinat pe aceştia să experimenteze combinaţii cât mai diverse, astfel încât rezultatul final să aibă acel gust unic, recognoscibil şi totodată diferit pentru fiecare marcă de bere în parte. În prezent, există aproximativ 20.000 de mărci de bere în lume, produse în peste 180 de stiluri, în funcţie de amestecul de cereale folosit, procesarea ingredientelor principale şi temperatura folosită în procesul de fermentaţie.

Legea Purităţii Berii Germane sau drumul de la lege la mit

Intrată în vigoare în 1516, în Bavaria, legea Purităţii Berii Germane (Reinheitsgebot) a reuşit, fără îndoială, să intre în istorie. A fost concepută în special din raţiuni economice – pe de o parte, pentru menţinerea costului cerealelor folosite la fabricarea pâinii la un nivel accesibil omului de rând, având în vedere că la vremea respectivă atât grâul cât şi orzul erau disputate între brutari şi berari, ceea ce făcea

ca preţul acestora să urce simţitor, iar pe de altă parte, pentru a proteja piaţa Germaniei de afluxul berilor fabricate în afara graniţelor sale. Invocată în prezent mai ales în cadrul campaniilor de marketing ale producătorilor de bere, legea Purităţii Berii Germane nu este un standard de calitate, ci consecinţa unui context istoric şi economic care a facilitat apariţia sa.

Un consum moderat de bere, parte a unui stil de viaţă sănătos

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au ştiut să aprecieze nu doar experiența socială plăcută pe care o asociază consumului acestei băuturi, ci și efectele sale benefice asupra organismului, atestate prin intermediul unei serii importante de studii efectuate de cercetători din întreaga lume.

Pe lista beneficiilor dovedite atribuite consumului de bere se regăsesc: reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, a pietrelor la rinichi, a osteoporozei, a ulcerului, dar şi a diabetului de tip II. Mai mult, pe lângă efectul răcoritor, berea are puterea de a reduce senzaţia de sete şi de a rehidrata organismul după efort fizic, fără să îngraşe (conţinutul său caloric este redus, de doar 43 kcal/100 ml). Ingredietentele sale naturale transformă berea într-o sursă de antioxidanţi, vitamine de tip B, fibre şi siliciu, făcând-o parte a unui stil de viață sănătos.

Despre Sorin Neagu

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Înapoi la începutul paginii